Strutsar

I onsdags bar det iväg på församlingsresa som jag hade ordnat. Det var jag och M. från Mariagården och ett gäng glada människor i diverse åldrar. Yngst var på 3 år och äldst 92 år. Coolt va?! Först åkte vi upp till Avesta och Carl Jularbo museum. Trevligt, men för mig inte tjoho…men de äldre tror jag uppskattade det hela. De har ju en liten annan relation till killen. =)

Sen åkte vi upp till Borlänge. Stora Tuna kyrka är en mäktig syn. Byggt en gång med tanke på att det skulle bli en domkyrka. Men så blev det inte. Målet nu var Sahlins struts. Strutsar är ett läckert släkte.

Visst är hannen magnifik?

En hona. Jag gillar deras ögonfransar. Syns inte jättetydligt på denna bild, men de är gigantiska.

Strutshanen som sagt. De har svart fjäderskrud, medans honorna är grå.

Skalrester. Äggen är gigantiska. Rekordet som de har är ett ägg som väger ca 2.8kg tror jag att det var. Inte helt säker, men något åt det hållet. Det är med i Guinnes rekordbok i alla fall. =) Skalet är ca 3 mm tjock. Det är en del för kycklingarna att ta sig ur. Men de föds med en speciell muskel i nacken som gör att de orkar trycka sig ut. Sen försvinner den muskeln. Man får heller inte hjälpa dem ur äggen, utan de måste fixa det själva. Det för att få starka kycklingar. De ligger i äggen ca 42 dagar.

Men visst är de söta? De här är ca 1 månad gamla. De växer ungefär med 1 cm om dagen. Tänk er om en människobebis växte med samma kraft!

De här strutsarna var ca 10 månader gamla och snart slaktklara. De väger ca 120 kg. Han som har gården, har om ni kollar noga, en tumstock utvriden i näven. Det för att strutsarna ska tro att det är han som är störst och den som bestämmer. Annars kan det bli lite farligt. Lika så när han ska plocka bort äggen från dem, så måste han ha en kvast i näven som han håller ovan sig och strutsarnas huvud, för att visa att det är han som bestämmer i gänget. De har inte stora hjärnor trottoarerna som M. kallade dem när hon var liten. =) Visste ni föresten att det vita i en fågelskit är kisset??

Ja, och så hittade jag en bukett blommor på mitt vardagsrumsbord som jag fick för två veckor sen. Ganska vacker, för att vara så vissen tycker jag. =)

*vinkevink*

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *