Ängelsberg och en skogsbrand

I söndags så for jag, mamma och pappa på vår årliga utflykt till Ängelsberg och Världsarvsquiltarnas utställning. De har öppet varje dag mellan kl. 11-16 till och med den 24 juli. (OBS! Brant vindstrappa till utställningen.) Man får inspiration och träffar likasinnade. Man köper lite lotter och sen brukar vi äta på Nya serveringen där de serverar väldigt god mat.

På vägen hem igen så stannade vi till för att ta några bilder och för att försöka förstå vad den stora branden i Västmanland gjorde med skogen förra sommaren. Ja, för nästan exakt ett år sen. Den bröt ut på torsdagen i vecka 31. Varför minns jag det? Jo, för jag var på syvecka i Möklinta och jag minns att vi inte kunde ha dörren öppen ut för att det luktade brandrök. Då förstod vi inte hur stort det skulle komma att bli.

Hur det sen veckan/veckorna efter, jag minns vi var och badade i Skultuna och vi såg väggen av rök längre bort och planen och helikoptrarna som åkte fram och tillbaka över oss. Ja, det var overkligt. Och då bor vi några mil bort. Hur var det då inte för dem man kände som bodde i det område där man evakuerade. Man undrade hur gick det för dem. De flesta runt omkring här känner ju någon i de direkta områdena. Men det gick bra för dem allra flesta.

Vi kom åkandes nu genom stora frodig gröna skogar och rätt som det var så blev det ett öppet svart landskap, där det gröna nu håller på och tränger igenom, för att efter ett tag krypkörandes, för att hålla sig kvar på vägen, var ju tvungen att kolla mig runt, komma in i grön frodig skog igen. Och husen i den kanten som helt plötsligt fått en ny utsikt.

Det var en läskig brand och det vi såg nu, var bara en liten bit av allt. Branden betedde sig inte heller normalt som jag förstod på en av våra deltidsbrandmän på byn. Elden ska ju brinna uppåt, men rätt som det var kom den farandes neråt. Han hade aldrig varit med om något liknades. Branden gjorde dessutom otroliga hopp över sjöar. Heder åt alla brandmän och frivilliga som sprutade vatten, körde vatten, rullade slangar, grävde diken, gjorde brandgator, ja för allt de gjort. Det är svårt att tänka att de tomma ytorna på bilderna ovan faktiskt har varit storskog. Men det har börjat grönska lite och det gör åtminstone att det finns hopp, även om det kommer ta många många år innan skogen kommer åter i sitt forna skick.

Ängelsberg står kvar och utställningen består. Det var vi glada för. Förra året funderade man på om det skulle bli något i år.

Tack för en fin utställning. Vi kommer tillbaka.

*vinkevink*

Ängelsberg

Då har jag, mamma och pappa varit på våran årliga utflykt till Ängelsberg. Man kan ju undra vad denna lilla ”håla” har att erbjuda, men det är så himla fint och väl värt en utflykt. Nu åker vi inte dit när som helst, utan då Världsarvskviltarna har sin årliga utställning. Den håller på till fredagen den 26 juli, så det finns fortfarande chans att åka dit och kolla läget. Här är några av de fina kviltar som dem sytt.

Efter att ha kollat, pratat, köpt lotter och beundrat kviltarna lite till så gick vi ett varv på Antiken i lokalen under. Också den väl värt ett besök. Sen åt vi mat på Nya serveringen. Gott som alltid och trevlig miljö. Efter det så gjorde vi som dem rekomenderat på utställningen, att ta en promenad i Skulpturparken. Vissa installationer är fasta och vissa byts ut varje år. Vackert var det.

Sen åkte vi hem nöjda och belåtna. Vill man så finns ju Oljeön att besöka. Ett av världsarven. Har aldrig varit där, men det sägs att även det är väl värt ett besök. Det får dock bli en annan gång.

Tack Världsarvskviltarna för denna gång.

*vinkevink*

Snow in July!

I går var jag hos mamma och pappa i Sala och på eftermiddagen så bröt det stora regnovädret ut. Minst sagt. Det var en hagelskur utan dess like som bildade en massa vita högar efter sig. Det blev ett rekord som även nämndes på nyheterna på kvällen. Hos mamma och pappa kom det över 30mm på mindre än en timme och efter ett par timmar, då det äntligen slutat regna och solen sken igen så hade det kommit över 40mm! Vattnet stod högt på gräsmattorna. Hua och när jag kom hem till Skultuna igen, ca 1,5 mil från Sala så visade det sig att vi knappt fått 5 mm regn under dagen!

*vinkevink*

Semestertripp till Götene

Tjuvstartade min semester genom att kompa ut ett par dagar och därmed ta bilen direkt efter jobbet ner till Västergötland och Götene med omnejd. Alltid lika trevligt att komma ner dit. På torsdagen, då Elin som jag hälsade på, var tvungen att jobba så drog jag en repa in till Lidköping och sedan till mina släktingar i Vinninga. Alltid lika trevliga att hälsa på. På fredagen gjorde vi Skara där vi även gjorde ett inhopp i Domkyrkan. En fin kyrka med många vackra kyrkfönster, dock lite förvånad över att den kändes så pass liten. På lördagen började vi med ett loppisbesök på Kinnekulle som utmynnade i besök även på Falkängens hantverksby, picknick vid Vänerns kant, utsikt från Kinnekullegården, blomköp på Hällekis säteri och även en vy över ett kalkbrott. Vackert. Sen han vi såklart pyssla en del. Jag blev klar med mina julkort och så stickade vi en massa den här gången. Mycket trevligt. Tack Elin för den här gången!

*vinkevink*

Påskpynt och vår

Vi hade loppis på jobbet för ett tag sen och då såg jag ett påskris som en dam gjort iordning för att sälja och det där kastade jag mig raklång över. Inte för risets skull utan för innehållet. Det var påskpynt i ljuvaste plast som jag misstänker härstammar från det ljuva 1950-60 talet. För 20 kr blev jag en lycklig ägare.

Sen när vi var på loppisen i Vänersborg sprang jag på en korg med en massa påskpynt i. Dels var det fyra underbara hönor och tuppar i trä, men det jag föll pladask över var de fyra fåglar i rött, gult, grönt och vitt, som är gjort i papper och trä skulle jag tro. Mormor och morfar hade sådana, dvs mormor har dem fortfarande, och nu har jag också sådana. För 1 kr st blev de mina. Man kan göra många fina fynd om man har ögonen med sig.

Dessutom så har påskliljorna från i fjol kommit upp och kommer snart slå ut. Pärlhyacinten från ifjol har också tagit sig i år igen och scillan, den har spridit sig. *melike*

*vinkevink*

Sågdammen

Jag har inte bara sytt, utan jag har även varit hundvakt. Då man har Isac på besök så måste man besöka nya ställen, dessutom en bit från vargarna. Men sådana såg vi inte till vilket var skönt. I Skultuna finns ett område som heter Sågdammen. Det är ett friluftsområde som hyser många fåglar och djur. Dessutom har en fågelentusiast byggt spänger runt området, och det var en skön runda vi fick. Okej, rundan var det inget fel på, men vädret var väl sådär. Det blåste rejält från norr och ett par hagelskurar fick vi över oss. Men men.

Sen ska det finnas uttrar där, men jag såg varken bäver eller utter.

*vinkevink*

Nu ÄR våren äntligen här…

…och det med full styrka. Det var så skönt att kavla upp jeansen på trekvart och traska ut med en t-shirt och foppatofflorna och känna värmen. 🙂

Idag har jag dock städat mitt föråd. Kaos rådde där och även uppe i lägenheten och för att kunna flytta saker från lägenheten ner till förådet, så behövdes det röja. Två timmar tog det, men nu är det fint där. Kastade massor med tomlådor, mattsnuttar och lite annat smått och gott. Fick även ihop en rejäl hög som ska till loppis. Ska köra iväg det nästa helg.

Har även fått ordning på balkongen och jag älskar mitt tredje rum och nu är den bättre möblerad än någonsin. Tar man sig sen ner ytterligare en våning så blomstrar rabatten och krukan är planterad med mini-påskliljor och penséer. Köpte värsta verktyget i helgen också för att smidigt kunna rensa mellan plattorna, men det får bli då ryggen har kommit på bättre idéer. Just nu är den inget bra. =(

Men nu tänker jag bjuda på lite härliga vårbilder och min härliga balkong:

*vinkevink*

Vårtecken

Var ut och gluttade lite till i mitt lilla land, och tro det eller ej, men min lilla planta med scilla som jag planterade förra våren har tagit sig och kommit upp på nytt. 🙂

*vinkevink*

Ja det är våren, ja det är våren…

Hoppas sannerligen att våren är här på riktigt nu, men det verkar nästan så, även fast man får räkna med lite snö till, samt kalla nätter. Men  jag blev så glad i tisdags då jag kikade ut på mina rabatter och såg detta:

De har kommit upp flera centimeter. 🙂 Hoppas rådjuren låter bli dem, annars kommer jag att bli riktigt förgrymmad, för jag hoppas på ett gult vårhav. 🙂

*vinkevink*

Rådjur och Talgoxar

Gick ut i köket och kastade en blick ut genom fönstret och hajade till. Sex stycken rådjur kunde jag räkna till som gick ca 50 meter bort i skogskanten och njöt av vårvintersolen. Backade lugnt och fint ut ur köket igen och grabbade en kamera. Här är några av dem. Passade även på att ta några kort på talgoxarna som nu har hittat talgbollarna som jag hängt ut i min lilla björk. Älskar att bo så nära naturen. 🙂

En härligt solig helg önskar jag er alla.

*vinkevink*